Gesällprov på Frisörcentrum i Falun

Igår, den 8 nov, dallrade luften i Frisörcentrums lokaler i Falun. Ångorna från permanentvätska och hårspray blandades med elevers nervositet och adrenalin så det gick nästan att skära luften med kniv. Det var hela 24 (!) elever på skolan och avlade gesällprov, varav 7 av dem gjorde det nya provet och hade därmed sitt avklarat i går eftermiddag. Resterande har moment att göra även i dag.

Även om de jobbade sida vid sida måste jag säga att någon avundsjuka för det en dag kortare provet inte märktes alls, fokus låg på det egna arbetet och koncentrationen på att göra ett bra jobb gjorde att knappt ens nervositeten fick plats.

Det är ju så att enligt de nya reglerna måste de som hyr stol och vill ha ett gesällbrev avlägga sitt gesällprov innan 2011 års slut, annars kommer de inte att få göra det alls. De gör då det gamla provet vilket alltså innebär att göra alla moment på två dagar. Det nya provet gör man också på två dagar, men inte direkt efter varandra. Den första delen gör man en bit in i utbildningen och har det på så sätt överstökat inför det obligatoriska salongsarbetet. Den andra delen gör man allra sist i utbildningen.

Låter det krångligt? Det BLIR alltid lite krångel i övergångsfaser när det ändras i regelverken. Vid årsskiftet blir det samma för alla om det kan vara någon tröst, då finns det inget som heter gamla eller nya gesällprovet.

 

Eftersom det var första gången någonsin som det nya gesällprovet avlades var 3 observatörer på plats och tittade på hur det hela avlöpte. De hjälpte även till med formuleringen av de kriterier som både frisörelever och examinatorer utgår ifrån för att uppnå ett specifikt betyg och göra en korrekt bedömning. Båda parter måste förstå det som står utan att behöva göra egna tyckanden och tolkningar.

Ingela Leander – Handelsrepresentant. Staffan Westman – Utb. chef, Frisörföretagarna. Gunilla Bergfeldt – Ansvarar för examinatorerna, Frisörföretagarna. 

 

 Modell- och frisyrbilder från Gesällprovsdagen

  

   

   

   

   

Leave A Comment